Görüşler

Çaylarımızı aldık, Yazı Evi‘nin arka masalarından birine kurulduk. Arzu heyecanla önüme mor kurdele ile bağlanmış bir rulo koydu. Bu senin dedi. Daha önce konuşmuştuk, biliyordum orada ne olduğunu ama yine de heyecanlandım. Açtım, masaya serdik kağıdı. Birlikte renklere, oklara, yazılara, resimlere baktık. Tam ortasında Yazarak Hafifleyin kitabının kapak resmi vardı. Kitabımın zihin haritası! Nefis bir hediye oldu bana. Anlatsana! dedim. Arzu belki 3 dakikada bana kitabımı anlattı. Akışını, konuları, ne demişim, hepsini bana anlattı. O anlatırken Bunları ben mi yazmışım dedim. İnsan kitabını yazarken zihin akıştaysa mesafeden bakmıyor pek. İlk baskısından bu yana 10 yıl geçmiş.Yitik Ülke Yayınları’nın yeni baskısıyla tekrar hayat buldu kitabım ama baktığımda yine de ben ne demişimi bu kadar net göremiyordum. Arzucuğum, bana sadece bir zihin haritası hediye etmedin. Bana benim yaratıcı zihnimin, neler yapabildiğimin, neden bu kitabı yazdığımın bir fotoğrafını hediye ettin. Sana sonsuz teşekkürler.(Yeşim Cimcoz –Yazar/Eğitmen/Yazıevi sahibi)
Zihin Haritaları eğitim odasına girdiğimde içimdeki çocukla karşılaştım.Eğitim masamız rengarenk kalemlerle , kırmızı horoz şekerleri ile o kadar neşeliydi ki zihnim daha eğitim başlamadan görsel olarak görüp algılamaya başlamıştı bile. Eğitmenimiz Arzu hanım daha sonra eğitime başladığında neden bu çoşkuya kapıldığımı daha iyi anladım. Zihin haritaları tekniği zihnimizin dili ile konuşmak bana göre, onun istediği dilden konuştuğumuzda o da bize ürün çıktısını en mükemmel biçimde ihtiyacımıza göre veriyor. Bu şekilde uyum ve ahenk içinde bir senkronize oluyor. Arzu Savaş’a kendine özgü dili ve eğitim tasarımı ile bunu daha da güzel ve faydalı hale getirdiği için  çok teşekkür ederim. Herkese tavsiye ediyorum. Hani derler ya anlatılmaz yaşanır aynen öyle …(Öznur Yılmaz Berk-Profesyonel Koç/yazar/ Nar Koga sahibi)
Yazmak istiyoruz. Ama nasıl yazacağımızı bilemiyoruz. Net değil. Beynimizde düşünceler uçuşuyor, bir oraya bir buraya sürüklenip duruyoruz. Arzu geliyor elinde renkli kalemleri, büyük bomboş sayfalarla. Zihin haritaları çalışması yapıyoruz diyor. Sayfanın ortasına ne yapmak istediğimizi koyuyor. Sonra da bir sürü dallar çıkarıyor. Dallar bazen diğer dallara bağlanıyor. Dallara düşüncelerimizi, içimizden geçenleri, nasıl yapacağımızı koyuyoruz. Bir sayfada rengarenk düşüncelerimize dış gözümüzle bakıyoruz. Geriye yazmak kalıyor.(Handan Yalvaç- Biyoğrafi yazarı)
Hızlı akan bir nehirde, karşıya geçmeye çalışırken ve ümitsizken bir anda bir köprünün belirip karşıya geçecek yol bulmak gibi… Yaptığımız çalışma, zihnimde apayrı kapılar araladı. Sizinle yaptığımız çalışmanın ertesinde zihnimde kapalı kalan çekmeceleri sihirli bir el açtı ve kendi kendine temizledi. Bazılarını da yeniden ama düzenli bir şekilde doldurdu. En büyük hazine sahip olduklarımızın farkına varabilmek. Bu çalışma, farkında iseniz, yani kişi eğer farkındalığı olan biri ise, o kişinin kendi değerinin farkına varmasını sağlıyor. Çelişkiler ile idealler arasında bir yerde, tatsız bir yerde sıkışıp kalıyorsunuz. Bu çalışma benim adıma bir kurtarıcı oldu. Kendimi yargıladığım ve kabull ettiğim şeyleri daha net görmemi sağladı. Kişisel çabanıza çok teşekkür ediyorum.(Funda Pekkutsal-Yazar/içmimar)
Muhteşem bir çalışmaydı. Yapmadan bile kafamda her şeyi oturtabildim. Özel hayatımla ve iş hayatımla ilgili ve bundan sonra her zaman diliminde bunu uygulamaya özen göstereceğim. Ayrıca enerjinizi bize geçirdiğiniz için çok teşekkür ederim.(Ayça Uzel)
Muhteşem bir eğitimdi. Kendim için yaptığım en iyi şeylerden biriydi. Verdiğiniz bilgiler ve sunumunuz harikaydı. Kendimle ilgili keşifler yapmama ve daha eğlenerek bakmama katkısı oldu. Pek çok kişiye ulaşmanız ve yollarını aydınlatmanız dileği ile bizi tanıştırdığınız bu deneyim için teşekkürler.(Yasemin Atalay)
Ben zihin haritalarını şu aşamada , karar vermek, tüm seçenekleri daha rahat görebilmek, bazen de henüz göremediğim seçenekleri ortaya çıkarmak için kullanıyorum. Bu yöntem özellikle yazı yazarken çok faydalı oluyor. Zihin haritasını ilk kez kullandığım “Kafası karışık mekanlar” yazısı mesela;  Yesim Cimcoz tarafından verilen bir deneme yazısı göreviydi. Bir mekan anlatılması gerekiyordu. Hafta boyunca içinde bulunduğum hiç bir mekan, yazmaya başlatamadı beni işin doğrusu. Yazıyı teslim etmem gereken son gün, boş bir kağıdın ortasına, Kafası karışık mekanlar, yazdım. Daha sonra sizin de bildiğiniz harita ortaya çıktı. Nasıl karakterler olur, nasıl kokular, sesler vb. Bütün bunlar ortaya döküldükten sonra. Oturup yazmaya başladım. Tek başıma ofiste oturuyordum. Sadece bir giriş cümlesine ihtiyaç vardı. Sıradan bir giriş cümlesi. Sonra gerisi geldi. Biraz önce zihin haritasına koyduğum karakterler, kendi aralarında konuşmaya, çay kahve, nargile içmeye başladılar. Sanırım bir 10 dakika içinde kendiliğinden çıktı yazı. Sadece geriye dönüp, yazım hatalarını düzelttim. Tabi ki çok güzel bir yazı olduğunu iddia etmiyorum. Henüz çok başındayım yazmanın. Henüz acemilikte bile  faydasını gördüğüm zihin haritalarının, ileride yapacağım işlerde bana daha da büyük destek olacağını düşünüyorum ve eğitim için tekrar çok teşekkür ediyorum…(Melikşah Selanik/İş adamı-Yazar)
Arzu Savaş hanıma çok teşekkürler. Keyifle geçen bir öğrenme süreci. Düşünme, anlama ve aktarmada net ifadelere ulaşmak için, zihin içinde çok yararlı bir metot olduğuna çok içten ikna oldum.(Feyha Tez)
Keyifli, pratik, okuduğunu anlamayı sağlayan, yazıyı kolaylaştıran..(Filiz Çevik/Early Steps İngilizce Okulu kurucu ortağı-Yazar)
Eğitimine katıldığım Zihin haritalama metodunu yaşamıma dahil edip, uygulamaya geçmeye çok hevesli olduğumu belirtir, eğitim süresince geçirdiğimiz keyifli saatler için çok teşekkür ederim. Arzu hanımın sıkmadan sevdirerek anlatımından duyduğum memnuniyetimi de belirtmek isterim.(Anıl Tapan Cıncık/ Early Steps İngilizce Okulu kurucu ortağı)
Bana çok eğlenceli gelen bir çalışmaydı. En çok da soyut kavramları resimlerken eğlendim. Eğlenmekle kalmadım zihnimin derinlerine inebileceğimi gördüm. Son zamanlarda dağınıklığımdan hayli şikayetçiydim. Yapmak istediğim pek çok şeyin içinde kayboluyorum. Güzel bir pusula buldum bu çalışmayla. Bir de sebatla uygulayabilirsem ne mutlu bana. Her şey için teşekkürler.(Canan Eren Memişoğu/Avukat-fotoğraf sanatçısı)
Hatırlamak için, organize olmak için, önce parçaları görmek için, hedefe ulaşmak için, görseli kuvvetlendirmek için oldukça kuvvetli bir çalışma.(Özlem Kiper/ Yazar-Eğitmen)
Son derece yararlı, çok basitten başlayıp hayatın içerisinden örneklerle devam eden bir eğitim. Eğitmeninde kendisinin eğitimi zihin haritaları ile vermesi eğitimin uygulanabilirliği konusunda katılımcıyı cesaretlendiriyor. Eğitimin temelinin deneyimleyerek öğrenme olması çok güzel, teşekkürler.(M. Rıfat Bayraç/ Eğitmen)
Çok yararlı bir eğitim. Zihnini günlük hayatın işini planlamak için çok yönlendirici.(İpek Kadılar/ Prodüktör-Yazar)
Çok keyifli ve en önemlisi bilgi, deneyim kazandığım bir gün geçirdim sizinle. Hem özel hem iş hayatımdaki süreçlerde çok faydalı olacağını düşünüyorum. Paylaşımlarınız ve kattıklarınız için çok teşekkürler.(Çiğdem Abiş/Eğitmen-Koç)
Aldığım bu eğitim çok hoşuma gitti ve fazlasıyla bilgi sahibi oldum. Dersin başı ve sonu arasında kendimle alakalı farkı net görebildim.(Merve Serim)
Düşündüren, geliştiren, vizyoner, toparlayıcı, sevecen, eğlendiren, keşfettiren, farkettiren, farkındalık arttırıcı, derleyici, toparlayıcı, yapıcı.(Fatma Esin Kalyoncu/ Eğitmen- Koç)
Çok faydalanacağımı düşünüyorum. Eğitmenin yetkinliği ve pozitif tutumu eğitimden faydalanma düzeyini maksimum düzeye çıkarıyor. Ayrıca kontrol hizmeti veriyor olması, hayata geçirmemiz konusunda bir sorumluluk yüklediği ve bir deadline yarattığı için bana iyi geldi. Teşekkürler.(Didem Şen Pamuk/ Wellness Koçu)
Bundan sonra çalışmalarımda ve günlük hayatımda çok severek ve güvenerek kullanacağım bir yöntem. Eminim daha az vakit kaybederek, daha kaliteli işler ortaya çıkarabilirim. Renkleri zaten çok severim. Tesadüfen de olsa zihin haritaları eğitimi ve sizinle tanışmış olmanın büyük bir şans olduğunu düşünüyorum.(Gülçin Dabanlı/ Gazeteci)
Eğlenceli, İşe yarar, kolay, hızlı, rahat ve tavsiye ederim, bu çok işime yarayacak ayrıca öğretmen çok iyi biri.(M. Poyraz Atalay/ Beykoz Doğa :Koleji 5. Sınıf öğrencisi)
Bence zihin haritası eğitimi dersleri pekiştirmemize yarayacak. Zihin haritasının en güzel yönü kendimize özgü resimler kullanmamız.(İdil Su Köksoy/ Marmara Eğitim Kurumları 7. Sınıf öğrencisi)
Renkli kalemlere karşı hep bir ilgim vardı.O sabah eğitime gittiğimde ilk karşılaştığım şey de renkli kalemler olmuştu.Tamam dedim bu eğitim tam benlik. Zihin haritaları eğitimine kendimden çok öğrencilerime faydalı olabilmek için katıldım.Çok keyifli,verimli dolu dolu bir gün geçirdik.Ardından öğrencilerimle uygulamaya başladım ve devam ediyorum.Özellikle ilköğretim öğrencileri için çok faydalı ve eğlenceli bir teknik olduğunu düşünüyorum.Emeğiniz için teşekkürler Arzu Hocam… (Pınar Çoban-Sınıf Öğretmeni)
Kafamın içinde uçuşan, birbirine değmeyen ama sunum hazırlarken değdirmem gereken şeyleri toparlayıp kâğıda dökmekte hep zorlanmışımdır. Zihin haritası ile bunun çok kolay olduğunu duyunca mail kutuma düşen ilk eğitim çağrısına kulak verdim, iyi ki de vermişim. Eğitimde rengârenk kalemlerle çizdik boyadık, beynimizin nasıl çalıştığını görünce, yanlış eğitimlerin de etkisiyle, sağ kulağımızı sol elimizle tutmaya çalıştığımızı ve onun için de zorlandığımızı anladık. Sunum kısmı kolaylaştırdığı alanlardan sadece biriydi ve bir sürü şeyin yanında ders çalışırken de kullanabiliyordunuz. Bunu öğrenince yaklaşan final sınavımda denemeye karar verdim ve zihin haritası yöntemi ile hazırlandım. Ezberlemem gereken ama zorlandığım ve çok sıkıldığım bir dersti. Çalışmak için zihin haritasını hazırladım bitirdiğimde artık çalışmama gerek kalmamıştı çünkü gözümü kapattığımda dersin resimli haritası karşımda beliriyordu. O kadar ki haritayı hazırlarken çizdiğim dallara ders notları da mandallanmış gibiydi, her detayı haritaya geçirmediğim halde notlardaki her şeyi sayfanın neresinde olduğuna kadar hatırlıyordum. Ders çalışmak “çalışmak” olmaktan çıkmış dalların, komik resimlerin arasında dersle eğlenmeye dönüşmüştü. Tekrar etmeye de gerek yoktu, sınav günü sadece sayfayı açıp baktım ve 1 hafta geçmesine rağmen her şeyi doğru hatırlıyordum. Keşke daha önce haberdar olsaydım dediğim bir mucizeydi benim için. İçten ve keyifli eğitimi, bilgisi ve enerjisi için Arzu’ya çok teşekkürler.  Adalet Orhan  – Regresyon terapisti)
Bugün yapılan bir atölyede benden bir yazıyı görselleştirmem istendi. Takdir edersiniz ki, dün sizin eğitiminizden sonra yapabilecek bir tek şeyim vardı, Zihin Haritası
Görselleştirme işlemine Zihin Haritasıyla girme işlemine beynim otomatik olarak yöneldi. Sonrasında ortaya çıkan ürüne baktığımda bol renkli ve herşey büyük harfliydi. Zihin Haritaları bundan sonra hayatımda çok önemli bir yere sahip.
Tekrardan çok teşekkür ederim. (Bayram Gözlüklü – ÖRAV- Bilgi İşlem Sorumlusu)
Zihnimin derinlerine ittiğim bu tekniği yeniden uygulamaya başlayacak olmak beni heyecanlandırdı. Arzu Hanım sizin aracılığınızla yeniden anları ve olayları planlayıp yapılandırmak, bunları meslek hayatımda uygulamak isteği oldukça güzel geldi bana. Kocaman bir tarih kitabını zihnime yerleştirmeye hazır ve nazırım. (Çiğdem Şahin-sınıf öğretmeni)
Farklı bir bakış açısı görme fırsatı buldum. Mantıklı geldi. Deneyerek nasıl sonuç vereceğini görmek için sabırsızlanıyorum. Teşekkürler. (Mert Aydıner-Eğitimci)
Süperdi . Son beş yıldır bu kadar faydalı bir şekilde eğlenmemiştim. Teşekkürler. (Şükran Gençoğlu- Yönetici)
Hem günlük hayatta hem de profesyonel hayatta rahatlıkla uygulanabilecek pratik ve zihin açıcı bir metod. Eğitmenimizin güler yüzü ve duru anlatımı da ayrı bir keyif. Teşekkürler
(Yapıncak Erken- Danışman)
Çok etkili temel bir eğitim olduğunu düşünüyorum. Her konu için uygulanabileceğini objektif bakış açısı kazandıracağını düşünüyorum. (Ayşe Elibol Kuyumcu- Psikolog)
İnanılmaz keyif  aldım ve rahatladım. Renklerin bana hissettirdiği coşku ve düşüncelerimi  resimleyebilmek çok değişikti. Güzel bir çalışmaydı ve bu tekniği öğrendikten sonra hayatımı daha renkli ve keyifli organize edebileceğime inanıyorum. Kendimi sıkışmış hissettiğim anlarda zihin haritalarının beni rahatlatacağına eminim. Her şey için tekrar tekrar teşekkür ederim. Ellerinize, ayaklarınıza, dilinize sağlık. (Dilek Yıldırım- Tasarımcı)
Eğlenceli e provoke eden bir yöntem. Sunum tarzınız katılımcı, pozitif ve sevecen yaklaşımınız atölyeyi üretkenleştiriyor. Zihin haritaları ezersizlerinin düşüncelerimi ve yaşamımı organize etme becerisi kazandıracağına inanıyorum. Tüm açtığınız yollar için teşekkür ve sevgilerimle (Ayşegül Ulay- Grafik Tasarımcı)
Önceleri eşimden duyduğum bu yöntemi Arzu hanımın müthiş anlatımıyla daha iyi tanıma fırsatım oldu. hayatın her alanında kullanılabilecek bu çalışma sayesinde yazılarımın daha başarılı olacağına inanıyorum. Desteğiniz ve güzel anlatımınız için çok teşekkür ederiz. (Elvan Sayar – Yazar)
Kendi açımdan oldukça verimli bir eğitim olduğunu düşünüyorum. Hem işlerimi düzenlememde hem de yaşantımla ilgili alanlarda pratik uygulanabilir bir şey olduğunu gördüm ve deneyimledim. Gerçekten aklımdakileri düzenlemede ve yeni fikirler üretmede, fikirler arası bağlantılar kurmada oldukça etkili. Öğrenirken eğlendimde. Kimi zaman haritalar yaparken aklıma gelen şeylere ben bile şaşırdım. Çok keyifli, çok hoş bir eğitimdi, teşekkürler. (Beyza Ünsal – Sabancı Üniversitesi)
Daha önce hiç tecrübe ve bilgi edinmediğim bir konuda uygulayıcı olduğunu hissediyorum, kısa sürede bu kadar işlevsel bir araç olduğunu düşünüyorum, teşekkür ediyorum.
(Mehmet Emin Eren – Sabancı Üniversitesi)
Çok anlamlı ve faydalı. Malzeme, alıştırma, renkler çok keyifli. Anlatım ve sunum teknikleri açısından çok yeterli, çok teşekkürler (Nevcan Özbey- Sabancı Üniversitesi)

Beklediğimden daha eğlenceli, daha eğlenceli, daha verimli bir eğitim aldım. Hayatımıza resim ve hayal gücünü katmanın zamanaı gelmiş demek ki. Her şey için teşekkürler.
(Başak Tozlu- Sabancı Üniversitesi Araştırma görevlisi)

Güzel bir teknik ve çok başarılı bir çalıştaydı. İnsan kendini blokladığında kullanarak blokları geçebilir kanısındayım. (Hilmi Ege –Sabancı Üniversitesi Post. Doc. Araştırmacı)

Düşüncelerimi, iş planımı görselleştirmemi böylelikle de zenginleştirmeme katkısı oldu. Yaratıcılığımı somutlamamı ve dağılmadan aksiyona geçebilmemi sağladı. Sağ beynimi kullanmaya başladığımı hissediyorum. Çok teşekkürler. (Ayla Gürleyen- Sabancı Üniversitesi Kaynak Geliştirme)
Gerçekten çok yaralı bir yöntem, gerek not alırken, sınavlara çalışırken, gerek makale öykü yazarken işimi çok kolaylaştırıyor ve eğlenceli hale getiriyor. Arzu çok çok başarılıydı. Zihin haritasını iyi anlamamı sağladı ve dersler gerçekten eğlenceli geçti. Kendisine çok teşekkür ediyorum.(Gökhan Akçura- öğrenci- Sabancı Üniversitesi)
Zihinde farklı kapılar açan bir yöntem. İnsanı hızla beyin fırtınası yapıp hızlı hızlı düşünmeye, hızlı ve yaratıcı bir sürece itiyor. Benim hiç aklımda olmayan üç tane ayrı hikaye kurgulamama yol açtı. Arzu hanım çok iyi ve özverili bir eğitimci. Her şey için çok teşekkürler. (Deniz Bayraktaroğlu- Müjdat Gezen Sanat Merkezi – yaratıcı yazarlık öğrencisi)
Destekleyici, toparlayıcı, disipline edici, boşlukları doldurucu, eğlenceli, her soruya cevabı, her soruna çözümü var. Teşekkürler (Feray Coşkun – Doktor)
Kısa süre içerisinde çok etkileyici bir metod ancak böyle keyifli ve renkli öğrenilebilirdi. Teşekkürler (Nesligül Adlığ- Yaşam Koçu)
Her şey ne kadar kolaymış oysa… Günlük rutin işleri planlamadan bir dizi yahut roman yazma sürecine kadar faydasını göreceğime inandığım bir çalışma oldu. Teşekkürler
(Behice Özden- Editör- Müjdat Gezen Sanat Merkezi eğitmeni)
Keyifli, faydalı, sistematik, öğretici, yaratıcı bir eğitimdi, teşekkürler (Gonca Eti- Vestel Global Satın Alma Müdürü)
Eğitimin günlük hayatımıza yeni bir pencere açtı. Zamanımızı verimli kullanmak için çok önemli bir araç edindik bugün. Görselleri ile akılda kalıcılık sağlandı ve örneklerimiz yeterliydi. Motivayonumuzun düşmediği heyecanı yüksek bir eğitimdi. Teşekkürler (Arzu Çertuğ- Vestel Satın Alma Grup Yöneticisi)
“Arzu Hanım ile Oya Ertay vasıtası ile, üzerinde çalıştığımız VISUM sosyal sorumluluk projemizi geliştirme yolculuğumuzda tanıştık.Yeni mezun arkadaşlarımızın iş ve özel hayatlarında farkındalıklarını arttırmak,
okuduklarından daha fazla faydalanabilmelerini sağlamak için neler yapabiliriz diye araştırırken, 1 sayfada resmetmek ve zihin haritaları konularından yararlanmaya başladık.

Bir bilene sorarsak daha da fazlasını  yapabileceğimizi düşünerek Arzu Hanımın kapısını çaldık.
Keyifli sohbeti, tatlı dili ile geliştirme ekibimizin de çalışmalarına katkıda bulunan Arzu Hanım’a çok teşekkürler.
3 yıldır yaptığım tüm çalışmaları 8 sayfaya indirmem de büyük katkısı oldu Arzu Hanımın.. Kendisine bu vesile ile VISUM geliştirme ekibi ve kendi adıma tekrar teşekkür ediyorum.”

M. Can KAPLAN