Zihin Haritası Nedir

Zihin Haritaları nedir?

Dağılmış ve karışmış  hissettiğimiz, her şeyi öğrenmek ve hatırlamak istediğimiz bu çağda, düşüncelerimizi organize etmenin, düzenlemenin en keyifli ve kolay yolu olan zihin haritalarıanahtar kelime ve görsellerden oluşan, yayılan düşüncenin grafik gösterimidir. 1960 lı yıllarda TonyBuzan  tarafından bulunmuş olan bu güçlü teknik  Amerika ve Avrupa da pek çok ülkede öğrenciler, yetişkinler ve kurumlar tarafından yaygın olarak kullanılmaktadır. Tekniğin gücü; çalışma sistemi olarak beyinle uyumlu ortam yaratmasında, karmaşık ekipmanlara ihtiyaç duymamasında ve sadeliğinde yatar. Zihin haritaları beynin mantıklı olan sol tarafını temsil eden seçilmiş anahtar kelimeler ile  yaratıcı ve eğlenceli  olan sağ tarafı temsil eden renklerden ve resimlerden oluşur. Böylece beynimizin sağ ve sol tarafında denge sağlanır. Bu yaratıcılığımızı arttırır, hafızamızı kuvvetlendirir.

Zihin haritası çıkarmak için tek ihtiyacınız olan kâğıt ve renkli kalemlerdir. Sayfayı manzara pozisyonunda tutar renkli kalemlerimizle birlikte bol miktarda renkli dallar çizer, üzerine anahtar kelimelerimizi yazarız. Dallar bizde kıvılcım etkisi yaratırken  anahtar kelimeler konunun özüne inmemizi ve odaklanmamızı sağlar, arkasından bol miktarda resim yaparız. Kelimeleri resim haline dönüştürmek hafızamızda kalmasını sağlar.

Zihin haritaları ile düşüncelerimizin soyut halden somut hale getiririz böylece konuyu anlamak kolaylaşır, yaratıcılığımız artar,öğrenmenin doğal ve kolay yolunu keşfetmek özgüvenimizi arttırır, konunun tümüne hakim olabilir, hızlı tekrar yapabilir, dikkat ve konsantrasyon artışı sağlayan bu yöntemle zamandan tasarruf sağlar ve bilgiyi kalıcı hale getirebiliriz.

Zihin haritaları aynı zamanda tek sayfalık bir kitaptır. Sayfalarca yazılmış bir kitabı zihin haritası ile tek sayfada toplamak mümkündür. Bir  kitabın zihin haritasını oluşturarak kitabın bütünü tek sayfada toplanmış ve adeta kitabin resmi, yazıların görüntüsü oluşturulmuş olur.

Zihin haritalarını ajanda olarak, sunum hazırlamada ve sunum yapmada, toplantılarda, öğrenmede , not almada , not üretmede, fikirlerimizi düzenlemede ve daha pek çok konuda kullanabilirsiniz, nasıl ve neden kullanacağınız tamamı ile size bağlıdır.

Zihin haritaları ile algınız değişir, sorun yerine fırsatlara odaklanır, bütün bunları da rengarenk, renkli kalemlerle eğlenerek yaparsınız. Bu teknik  her yetişkinin çekmecesinde sakladığı renkli kalemlerini masanın üzerine yayması ve onlarla çocukluğundaki gibi eğlenmesi için bir neden verir.

Zihin haritaları ile not alma, not üretme, düşünme, planlama sürecinin ne kadar kolay, yaratıcı ve eğlenceli olduğunu deneyimlemeniz dileği ile…

 

Arzu Savaş

Yorum ekle